Vloeren kunnen duur zijn maar je kan het zelf ook goedkoop maken! Het leggen van je eigen vloeren is geld besparend en daarnaast ook nog eens leuk. Tuurlijk moet je er wel even een handigheidje in vinden, maar als je dat weet kan je prima je eigen laminaat leggen. Zo kun je voor minder geld genieten van hetzelfde laminaat.

Voorbereidingen treffen

Ten eerste is het belangrijk dat het laminaat went aan de ruimte waar je het wil leggen. Laat tenminste 24 uur van tevoren het laminaat in de kamer waar je het wil leggen. Het materiaal went daardoor aan de luchtvochtigheid en de tempratuur. Let er ook op dat het laminaat plat op de grond ligt.

Daarnaast moet je kiezen voor de geschikte ondervloer. Let daarbij op de isolatie, geluidsdemping en vochtdichtheid. Een rubberen ondervloer kan hiervoor een goede uitkomst zijn. Rubber dempt veel geluid en het is goed vochtdicht.

Inspecteer de dekvloer goed, kijk naar oneffenheden of kuilen. De dekvloer moet helemaal egaal zijn, anders is de kans groot dat het laminaat gaat verbuigen. Het laminaat kan zelfs gaan kraken of inzakken en dat is natuurlijk wel het laatste wat je wil. Met een waterpas kan je goed meten of de dekvloer helemaal recht is. Als de dekvloer niet goed is, moet de dekvloer hersteld worden.

Leggen van laminaat

Je start met het oderenen van het laminaat. Kijk goed of de juiste designs naast elkaar liggen en of de juiste formaten op de plaats liggen. Bij een lange muur beginnen met leggen is aan te raden. Kijk goed naar de randen van de vloeren, de randen die je het beste ziet wil je graag mee beginnen zodat ze niet opvallen. Meet altijd of je nog goed uitkomt met leggen, dat kan makkelijk fout gaan namelijk. Het mooiste is als je de platen onregelmatig legt, zo creëer je afwisseling in de randen.

Tot slot is het belangrijk om rustig te werk te gaan, en dat je goed weet waar je mee bezig bent en je dus geen legfouten maakt. Op de verpakking staan vaak ook aanwijzingen, lees die ook zorgvuldig door. Elke vloer werkt weer anders namelijk.