Wist je al dat een loods bouwen tegenwoordig niet meer zo ingewikkeld is? Er bestaan namelijk zelfbouwloodsen die iedereen principe kan opzetten. Je hebt alleen een paar handen nodig die jou helpen om alles overeind te houden. Het bespaart in ieder geval kosten voor monteurs. Wil je zelf een zelfbouwloods aanschaffen, maar weet je niet hoe groot deze moet zijn? Lees dan hieronder verder om erachter te komen hoe je de grootte kan bepalen. 

 

Doel van gebruik

Om te bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt voor jouw loods, is het van belang dat je kijkt naar het doel waarvoor je de loods gaat gebruiken. Een loods kan namelijk gebruikt worden voor veel verschillende doeleinden. Maak dus van tevoren al een plan waarin je aangeeft wat het doel precies is. Dit maakt het makkelijker om de ruimte te bepalen. 

Maar waarvoor kan je een loods gebruiken? Onder andere als werkplek. Op het moment dat de loods jouw nieuwe werkplek wordt, is het belangrijk dat je in het achterhoofd houdt hoeveel mensen er over de vloer zullen komen. Als er meerdere mensen gaan werken in de loods, dan zal de loods ook groter moeten worden. Gebruik je de loods als opslagplaats? Bereken dan hoeveel stellingen je in de loods wil neerzetten. 

Loods isoleren

Nadat je hebt bepaald hoeveel ruimte je nodig hebt, zal je moeten kijken naar de isolatie van de loods. Een zelfbouwloods is niet automatisch voorzien van de isolatie. Dat moet je er echt bij aanschaffen. Een loods die niet geïsoleerd is, zal over het algemeen goedkoper zijn. Hiernaast is deze soort loods een stuk lichter en dus makkelijker om op te zetten. 

Ben je echter van plan om te werken in de loods? Dan is het verstandig om een geïsoleerde loods aan te schaffen. Je wil natuurlijk niet in de kou gaan werken. Daar wordt niemand blij van. Een bijkomend voordeel is dat een geïsoleerde loods minder geluidsoverlast heeft. Dit bevordert natuurlijk de concentratie. Je zal overigens geen last krijgen van condens in de loods. 

Dakbeplating kiezen

Bij een zelfbouwloods bepaal je zelf hoe groot het wordt. Hiernaast is de keuze ook aan jou wat betreft het dak. Dit wordt ook wel dakbeplating genoemd. Het is belangrijk dat je dakbeplating kiest dat goed past bij de rest van de zelfbouwloods. Gelukkig is er genoeg keuze op het gebied van soort en kleur. 

Er zijn dus verschillende soorten dakbeplating. Zo heb je dakplaten of sandwichpanelen. Deze kunnen isoleren of juist niet. Dient de zelfbouwloods als een werkplek? Kies dan altijd voor dakbeplating met isolatie. Twijfel je nog over de isolatie? Dan kan je altijd om advies vragen.