Een hor zegt je misschien niet meteen iets. In Nederland wordt de term hor gebruikt, in Vlaanderen is het woord vliegenraam meer van toepassing. De naam is misschien anders afhankelijk van de regio waarin je woont, de werking blijft wel gewoon hetzelfde.

Wat is een hor?

Een hor zorgt ervoor dat je in de zomermaanden je dakraam of andere ramen kan openzetten zonder dat er insecten in je woning terechtkomen. Indien je een hor zoekt voor een slaapkamer of een zolderruimte, is een rolhor de meest gekozen oplossing. Zo kan je namelijk de hor zelf open en dicht doen zonder veel moeite. Wanneer je bijvoorbeeld je raam wil poetsen, moet je de constructie van de hor niet afbreken. Je hoeft het enkel maar naar boven te rollen.

Zelf een hor maken

Het is ook mogelijk om zelf een hor te maken, maar de kans is klein dat je zelf een rolhor kan maken. Belangrijk is om het juiste materiaal te kiezen en ook de raam juist op te meten. Een centimeter verkeerd meten, kan ervoor zorgen dat de hor niet zal passen. Vaak is het daarom veiliger om beroep te doen op een specialist bij het opmeten en het plaatsen van de horren. Zo ben je helemaal zeker dat ze perfect zullen passen.

Ook mogelijk voor een deur

Naast een hor dakraam, kan je er ook voor kiezen om een hor te plaatsen in een deur. Ideaal wanneer je in de zomerperiode veel passage hebt omwille van kleine kinderen. Wanneer je kiest voor een hordeur op maat, ben je volledig zeker dat er geen enkele insecten hun weg vinden naar je woonkamer. Ook andere stofjes en vuil worden tegengehouden door de luxe horren.