Wanneer kozijnen worden geplaatst of vervangen is het erg belangrijk zeker te zijn dat dit op een correcte wijze is gedaan. Mochten de bewoners van een huis geprobeerd zelf een kozijn te vervangen met onvoldoende voorbereiding of akkoord gaan met een onervaren specialist, kan dit nare gevolgen met zich meebrengen.

Indien een kozijn niet op de juiste manier is geplaatst, kan dit dus gevolgen hebben voor de bewoners van de woning. Hieronder staan hier enkele gevolgen onder elkaar beschreven.

  1. Afnemen van comfort

Allereerst zal de comfort van de bewoners afnemen, doordat er meer kou en tocht wordt toegelaten, wanneer de kozijnen zijn verouderd. Wanneer jij in de winter naar binnen trekt om op de bank een filmpje te kijken, zit je waarschijnlijk niet te wachten op een koude golf aan lucht die naar binnen stroomt. Overigens is dit ook niet goed voor de gezondheid van de bewoners en zal er ook vaker een griepvirus aanwezig zijn in huis.

  1. Toenemen van maandelijkse kosten

Daarnaast zullen de maandelijkse kosten ook gaan toenemen. Doordat de raamkozijnen meer tocht en kou te zullen laten, zal het huis afkoelen. De isolatie in huis heeft grote invloed op de stookkosten, dus een logisch gevolg hierop is dat bewoners meer gaan stoken om de temperatuur in huis toch aangenaam te krijgen.

  1. Schade aan het huis

Tot slot kunnen de slecht geplaatste kozijnen houtrot of zelfs een lekkage gaan veroorzaken. Wanneer er warme lucht van het stoken binnen in de woning in contact komt met de koude lucht van buiten, zal er een risico op condensatie ontstaan. Wanneer condensatie een langere tijd in een woning is, kan dit op de lange termijn leiden tot lekkages, schimmel en schade van het huis. Ook dit kan vervolgens weer gevolgen hebben op de gezondheid van de bewoners.

Het is dus erg belangrijk om van te voren je goed in te lezen, zodat de plaatsing of vervanging van nieuwe kozijnen goed gaat. Wanneer dit niet gebeurt, kan het grote en nare gevolgen met zich meebrengen, zoals hierboven aangegeven. Ze zijn niet alleen vervelend, maar vaak ook prijzig. Schakel een professionele kozijnspecialist bij nieuwe kozijnen kopen. Zorg ook als je zelf aan de slag gaat dat je voldoende voorbereiding hebt getroffen.