Het is goed mogelijk dat het woord bulkbelading je niet meteen bekend in de oren klinkt. Bulkgoed wordt ook wel stortgoed genoemd. Het gaat hierbij om stoffen of materialen die niet los verpakt worden. Hierdoor moeten ze los in een vrachtauto of in het ruim van een schip gestort worden.

Bulkbelading bestaat al heel erg lang. Vooral vanaf de jaren 50 in de vorige eeuw heeft bulkbelading echt een vlucht genomen. Er was steeds meer vraag naar kwalitatieve maar toch goedkope grondstoffen.

Bulkgoed kan in twee categorieën verdeeld worden. De eerste categorie is natte bulk. Hierbij kan je denken aan diverse soorten olie, vloeibare chemicaliën en zelfs wijn. Bij droge bulk betreft het steenkool, ijzererts, fosfaten, metalen en suiker en zout.

Bulktransport

Wanneer we het over bulktransport hebben dan bedoelen we het vervoeren van grote hoeveelheden los materiaal. Hierbij kan het gaan om zand, grint en grond. Wanneer deze lading met een vrachtwagen vervoerd moet worden dient deze aan een aantal eisen te voldoen.

De vrachtwagen waarmee de bulkgoederen vervoerd worden moet kunnen kiepen zodat de bulklading op die manier gelost kan worden. Daarnaast moet de lading voldoende afgedekt kunnen worden om geen gevaar te vormen voor andere weggebruikers.

Wanneer er bulk vervoerd moet worden zijn er vaak auto’s nodig die voorzien zijn van een laadkraan. Wanneer deze niet aanwezig is zal er voor het op de juiste manier lossen van de bulk een shovel, voorlader of een losse kraan nodig.

De handigste manier om een vracht bulk te lossen is met een vrachtwagen met een kiepbak. Omdat de bulk op deze manier heel snel kan worden gelost levert dit een besparing van zowel tijd als geld op.

De juiste manier van bulkbelading

Wanneer bulk vervoerd moet worden is het belangrijk dat er sprake is van de juiste manier van bulkbelading. Een van de dingen die hierbij heel erg belangrijk zijn is de drukopbouw. Wat vloeistoffen betreft is deze toenemend in diepte.

Wil je dus een voertuig laden met bulkbelading, dan is het van het grootste belang dat dit op de juiste manier gebeurd. Daarnaast is het belangrijk dat de voertuigen die de bulk moeten gaan vervoeren zo snel mogelijk geladen kunnen worden.

Of het nou om vrachtwagens, treinwagons, schepen of om tankwagens gaat. Voor bulkbelading is het belangrijk dat de juiste apparatuur gebruikt wordt om deze klus tot een goed einde te kunnen brengen en de bulkgoederen veilig te vervoeren.

Er zijn diverse manieren om bulkgoederen te transporteren. Er kan onder andere gebruik gemaakt worden van airslides, speciale kleppen en beladingsbalgen. Voor ieder soort bulk is er een andere manier nodig. Alles wat hiervoor nodig is kan je vinden bij Veenstratechnology.

Moet je binnenkort een bulklading vervoeren of heb je een bedrijf en wil je deze processen graag optimaliseren? Kijk dan eens op veenstratechnology.nl. Hier kan je niet alleen alle informatie vinden over bulkbelading maar ook de juiste manier om iedere lading optimaal te laden, te vervoeren en te lossen.