Een gietvloer geeft je woning een industriële look en deze look is erg populair tegenwoordig. Juist in grote ruimtes, zoals een loft, komt de gietvloer mooi tot zijn recht. Het is niet voor niets dat gietvloeren met name gebruikt worden in grote fabriekshallen, bouwmarkten en in de industrie. Maar het uiterlijk is niet de enige reden waarom gietvloeren zo populair zijn. Ook is het belangrijk om de gietvloer kosten uit te zoeken.

 

Verschillende soorten gietvloeren

Er is een verschil tussen gietvloeren voor de industrie en gietvloeren voor woningen. De epoxyvloer of gevlinderd beton wordt veelal gebruikt voor industriële doeleinden, hier komt ook de populariteit vandaan. Deze vloer heeft meestal een hoogglans afwerking en heeft een hoge stootbelasting. Een epoxyvloer is een harde kunststof vloer en is dus erg geschikt voor bijvoorbeeld parkeergarages, bouwmarkten en bedrijfshallen. De epoxyvloer kan zo gemengd worden dat deze het uiterlijk krijgt van beton.

Een polyurethaan gietvloer, ook wel PU vloer genoemd, wordt gebruikt in woningen en kantoren. In tegenstelling tot de epoxyvloer is de PU vloer scheur overbruggend. Dit wil zeggen dat er op termijn scheurtjes kunnen ontstaan in de epoxyvloer, bij de PU gietvloer is dit niet het geval. Om deze reden wordt deze vloer veelal gebruikt in woningen.

Welke gietvloer kiezen? 

Er zijn op de markt vandaag de dag tal van verschillende soorten gietvloeren terug te vinden. De twee populairste zijn echter de epoxyvloer en de polyurethaan of zogenaamde PU-gietvloer. Uiteraard heb je verder ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor een klassieke betonvloer en ook kunststofvloer behoort tot de mogelijkheden. Toch kiezen de meeste mensen er voor om één van de twee eerst aangehaalde gietvloeren te laten plaatsen en ze weten waarom. De epoxyvloer leent zich immers perfect voor een oprit of garage terwijl de polyurethaan of PU-gietvloer dan weer ideaal is om toe te passen in jouw woning. Op het einde van de rit zult je uiteindelijk wel zelf moeten bepalen welke jij het aantrekkelijkst lijkt! 

 

Eigenschappen van een gietvloer

Niet alleen het uiterlijk, maar ook de eigenschappen van een gietvloer maken deze vloer razend populair. De vloeren zijn poriën dicht en goed schoon te houden. Ze zijn slijtvast en kras vast en compleet naadloos. Dit komt omdat de vloer gegoten wordt in plaats van gelegd. Om deze reden is de vloer ook erg goed schoon te houden, door simpel een natte doek erover heen te halen. Een gietvloer kan over elke vloer heen gelegd worden en ook kan er heel gemakkelijk een vloerverwarming onder gelegd worden. Een gietvloer kan in zoveel verschillende kleuren geleverd worden dat er voor iedere interieurstijl wel een vloer is.