Het is de manier waarop de deur in de sponning gezet wordt die bepaalt of we het hebben over een opdek deur of een stompe deur. Hoe kun je beslissen welke het beste bij je inrichting, je smaak en je stijl past? Een stompe deur glas moet goed bij je passen. Laten we daar eens verder op in gaan.

Bij opdekdeuren heeft de rand van het deurblad een karakteristieke rand die het kozijn overlapt, de deur komt dus uit de sponning naar voren. Dit is vooral goed zichtbaar als de deur gesloten is. Dan bedekt het blad een stuk van het kozijn en ontstaat er een opstap of een opdek. Het oppervlak van de deur wordt naar voren geprojecteerd ten opzichte van het kozijn. Hierdoor bedekt de sponning ook een deel van het slot.

Deze oplossing garandeert een grotere veiligheid (bv. voor kinderen), maar ook een eenvoudiger onderhoud.

Een ander element dat de identificatie van opdekdeuren makkelijker maakt, zijn de zichtbare scharnieren. Omdat ze aan de buitenkant van het kozijn zijn bevestigd, zijn de scharnieren beter toegankelijk en dus makkelijker te onderhouden. Ook het opzetten en monteren van de deur is minder ingewikkeld dan bij stompe deuren.

Opdekdeuren zijn ideaal voor interieurs in klassieke, Provençaalse en Engelse stijl. Ze zien er tijdloos uit, en dankzij de ruime keuze aan afwerkingen en decors kun je makkelijk een passend model kiezen dat het interieur van je huis ten goede zal komen.

Opdekdeuren, of stompe deuren, de trend

Een stompe deur heeft een rechte rand, er zijn geen inkepingen. Door de manier waarop de deur opgehangen is vormt die na montage een uniform oppervlak met het deurkozijn, en ook met de muur waarin het geheel geplaatst werd. Dit geeft op zijn beurt de indruk dat ze een beetje verborgen zijn, discreter in vergelijking met traditionele deuren met sponning. Ze kunnen tegelijkertijd massiever lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Bovendien dragen de verborgen scharnieren bij tot een minimalistisch effect. Omdat ze aan de buitenkant van het kozijn zijn bevestigd, zijn de scharnieren beter toegankelijk en dus makkelijker te onderhouden. Ook het opzetten en monteren van de deur is minder ingewikkeld dan bij stompe deuren.

Kenmerken van stompe deuren

Stompe deuren zijn perfect voor interieurs die zijn ingericht in een minimalistische, moderne en industriële stijl. Ze vergroten optisch de ruimte, dus denk aan het gebruik ervan in kamers met weinig ruimte, bijvoorbeeld in een kapstok halletje of een smalle gang. De stompe deur met glas kan bovendien de lichtinval in die kleine ruimtes verbeteren.

 

Bron: Vrijesectorwonen.nl