Lekker in de zon liggen is heerlijk. Helaas is het niet zonder gevaar. Als je onbeschermd en/of te lang in de zon bent vergroot je de kans op het krijgen van huidkanker. Door de juiste tips verklein je de kans dat je verbrand en verminder je de kans op het krijgen van deze ziekte. Bovendien krijg je dan een mooi kleurtje en heb je geen last van jeuk van het vervellen deze zomer!

Smeren, smeren en smeren

Het klinkt zo logisch, maar het wordt toch vaak vergeten. Smeer je altijd in voordat je in de zon gaat liggen. Kies ook de juiste factor zonnebrand. Sommige mensen denken dat de factor aangeeft bij hoeveel graden je de zonnebrand moet gebruiken. Dit is echter niet het geval. De factor geeft aan hoeveel uv B-straling de zonnebrandcrème kan reflecteren of absorberen. Het geeft de vermenigvuldiging van de tijd aan, waarin je zonder zonnebrand zou verbranden. Als je normaal na 20 minuten verbrand zal je met factor 30 na 600 minuten verbranden. 20 keer 30 is namelijk 600 minuten. Je moet je dan wel elke twee uur insmeren met de zonnebrand. Als de zonnebrand niet waterproof is moet jij je na het zwemmen ook weer insmeren. Een zonnebrand is daarnaast meestal slechts 12 maanden na het openen houdbaar. Koop daarom op tijd een nieuwe zonnebrand.

Zorg voor genoeg schaduwplekken in je tuin

Zelfs als jij je voldoende insmeert is het niet verstandig om de hele dag in de felle zon te liggen. Vooral tussen 13.00 en 15.00 uur is het aan te raden om niet in de felle zon te zijn. Op dit tijdstip is de zon namelijk het felst. Bovendien is slechts 15 minuten blootstelling aan de zon al voldoende om je benodigde vitamine D te krijgen. Ook verhoog je de kans op het krijgen van een zonnesteek als je té veel in de felle zon bent. Zorg daarom voor genoeg schaduwplekken. Je kunt dit creëren door bijvoorbeeld een parasol, schaduwdoek of terrasoverkapping. Een terrasoverkapping is een duurdere investering dan de andere opties, maar je hebt er wel meer plezier van. Je hebt er namelijk het hele jaar plezier van. Tijdens de winter en regenachtige dagen kan je schuilen onder de terrasoverkapping. Met een terrasverwarming kan je tijdens de winter lange avonden buiten zitten. Heb je een balkon? Dan kan je beter kiezen voor een parasol of schaduwdoek.

Overweeg je om een terrasoverkapping aan te schaffen? Kijk dan eens bij Vankootentuinenbuitenleven.nl. Hier vind je een groot aanbod van terrasoverkappingen om jouw huis nog mooier te maken.