Dit is een veel gestelde vraag door velen. Leasen doen we namelijk steeds meer, maar niet iedereen weet wat dit betekent voor zaken als een huis kopen. En de voorwaarde hiervan staan ook niet altijd even duidelijk vermeld. Het is daarom goed om te weten in welke gevallen private en zakelijk leasen invloed kunnen hebben op je hypotheek verstrekking en hoe je dit kunt voorkomen. Om kort antwoord te geven op de vraag, ja, je kan een huis kopen als je een leasecontract hebt maar er zitten soms wat haken en ogen aan. Die haken en ogen staan verder uitgelegd in deze blog.

Verschil private en zakelijk leasen

Voor de voorwaarden verder besproken worden is het goed om te weten dat er onderscheid is tussen de mensen die zakelijk leasen en de mensen die gebruik maken van private lease. DE onderstaande informatie heeft namelijk enkel betrekking op personen die private leasen, en niet op degene die zakelijk leasen. Alleen als je als particulier een contract aangaat met een leasemaatschappij kan dit gevolgen hebben voor je hypotheek. In het geval van zakelijk leasen is dit niet zo.

BKR-registratie

Nu vraag je je af wat dan die gevolgen zijn. Dit werkt als volgt. Wie een contract afsluit om te gaan leasen als particulier, gaat hiermee een financiële verplichting aan voor een aantal jaren. Dit wordt geregistreerd in je BKR-registratie. Op het moment dat je een hypotheek wil afsluiten zal de hypotheekvertrekker vragen naar je BKR-registratie en dus zien dat je maandelijks een x bedrag betaald aan je auto. Dit is geld dat je vervolgens niet aan hypotheek kunt betalen. Dit heeft dan ook als gevolg dat dit in vermindering wordt gebracht in de hoogte van de hypotheek die ze je zullen verstrekken. In andere woorden, een private leaseauto kan hier dus nadelig op werken en leiden tot een vermindering van je hypotheekverstrekking.

Wat kun je er tegen doen?

Twijfel je of je een lease auto wil afsluiten voor je verhuizing? Een goedkoper leasecontract is dan misschien een betere optie voor jou, bijvoorbeeld door te kiezen voor occasion leasen. Maar, als het kan is het aan te raden om nog even te wachten met die leaseauto tot je een huis gekocht hebt.