Heb je last van kalkafzetting? Bijvoorbeeld in douche of in het toilet? Grote kans dat je in een gebied woont met “hard” water. Dit betekent dat het water veel kalk bevat. Kalkaanslag kan lastig zijn en je apparaten gaan er sneller kapot van. Daarnaast heb je veel agressieve schoonmaakmiddelen nodig om de kalk te verwijderen. Hard water kan ook irritatie aan je huid geven. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen tegen hard water. 

Wat is hard water?

De hardheid van water wordt gemeten aan de hoeveelheid calcium en magnesium die het water bevat. Hoe meer calcium en magnesium erin zit, hoe harder het water. De hardheid van water wordt uitgedrukt in Duitse graden (D of dH) per liter water. Door hard water kan kalkaanslag ontstaan, bijvoorbeeld in de wasmachine, de vaatwasser of de waterkoker. Door hard water kunnen deze machines sneller kapot gaan. 

 

Wat kun je doen tegen hard water?

Als je last hebt van het harde water kun je een waterontharder kopen. Dit apparaat neutraliseert het water waardoor het minder hard wordt. Met een waterontharder hebben je apparaten minder last van kalkaanslag. Hierdoor gaan ze een stuk langer mee. Daarnaast hoef je geen agressieve schoonmaakmiddelen tegen kalk meer te gebruiken. Een waterontharder gaat lang mee. Het apparaat heeft een levensduur van wel 15 jaar. Als je je waterontharder in goede conditie houdt kan deze soms wel 20 jaar meegaan. 

 

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt als een soort filter. Met behulp van een harskern met  natrium geladen worden calcium en magnesium uit het water gefilterd. Als de harsbolletjes verzadigd zijn, moeten deze vernieuwd worden en moet de filter worden schoongemaakt. Het spoelen gaat automatisch. Voor het spoelen is speciaal zout nodig. Je doet dit in de waterontharder in de vorm van korrels.