Als je een decoratieve en unieke uitstraling aan jouw plafond wilt geven, zou je zeker een voor een systeemplafond moeten kiezen. Het juiste plafond kan een gewone ruimte veranderen in iets dat voelt als een luxe. Systeemplafonds zijn ideaal om een ruimte karakter te geven. Met zoveel verschillende opties beschikbaar als het gaat om systeemplafonds, kan het overweldigend zijn om uit te zoeken welke geschikt is voor jouw situatie. In dit artikel geven we je alles wat je moet weten voor het kiezen van een systeemplafond, van basisinformatie tot systeemplafond montage en de voordelen, wij helpen jou bij het maken van de juiste keuze. 

Soorten systeemplafonds

Er zijn verschillende soorten verlaagde plafonds, afhankelijk van het soort materiaal en de stijl die je wilt toepassen. Je hebt hierbij de keuze uit een inlegplafond, een doorzak plafond en een verdekt plafond. Bij het inlegsysteem plafond liggen de panelen op de T-profielen waardoor deze profielen dus in het zicht blijven. Doordat de profielen in het zicht blijven geeft dit een mooi strak en zakelijke uitstraling van het plafond. Veel winkels, scholen en kantoorpanden zijn daarentegen voorzien van een doorzak systeemplafond. Bij het doorzaksysteem plafond hangen de platen over het profiel heen, wat een driedimensionaal effect geeft. Wil je liever een systeemplafond waarbij de profielen niet zichtbaar zijn? Ga dan voor een verdekt plafond. Bij een verdekt systeemplafond hebben de plafondpanelen een dusdanige vorm dat ze om de profielen worden gelegd. De profielen zijn zo niet meer te zien en er ontstaat één geheel met alleen de panelen in zicht. 

Installatie van een systeemplafond

Een systeemplafond wordt meestal geïnstalleerd door een extern bedrijf. Een bedrijf zal je helpen het juiste type materiaal en de juiste stijl voor de ruimte te kiezen. Ze zullen je ook helpen bij het installeren van het plafond, zodat alles stevig vastzit. Een systeemplafond wordt met behulp van een ophangsysteem gemonteerd. De profielen die standaard bij de plafondplaten geleverd worden, en de plafondplaten worden aan dit ophangsysteem gemonteerd en zo ontstaat er een vernieuwd plafond. Als je wilt een bedrijf het plafond installeert, moet je ervoor zorgen dat ze een vergunning hebben en verzekerd zijn. Je kunt het bedrijf ook vragen of ze ervaring hebben met het installeren van een specifiek soort systeemplafonds, als je daarnaar op zoek bent. 

Voordelen van een systeemplafond

Systeemplafonds kennen vele voordelen. Allereerst veelzijdigheid, systeemplafonds zijn veelzijdig omdat ze zowel voor decoratieve als functionele doeleinden kunnen worden gebruikt. Ze kunnen worden gebruikt om muren te bedekken of om een hele ruimte te bedekken, waardoor ze goed zijn om een ruimte te transformeren. Ze kunnen ook worden gebruikt om een open gevoel in een kamer te creëren. Door het materiaal en de wijze van montage betaal je voor een systeemplafond relatief weinig geld. Daarnaast vergt is een systeemplafond bedekt met polyvinyl waardoor het tientallen jaren mee gaat zonder dat er onderhoud nodig is, waardoor ze ideaal zijn voor druk bezochte ruimtes. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en kunnen gemakkelijk worden gedesinfecteerd als er wel wat vuil aanwezig zijn. Een goede akoestiek is bepalend voor de bruikbaarheid van die drukke ruimtes. Door te kiezen voor een dikkere plafondplaat heb je minder last van harde en holle geluiden. Tot slot zijn ze ook erg milieuvriendelijk. Een met polyvinyl bedekt plafond kan je helpen energie te besparen omdat het licht reflecteert en minder warmte absorbeert dan gewone plafonds.