Een duurzame keuken is goed voor het milieu en voor jou. Want in een duurzame keuken bespaar je energie, water en geld. Ontdek hoe je bewust omgaat met keukenapparaten, voedsel en andere typische keukenspullen. Lees snel verder.

Duurzame keukenapparaten & gebruik
In een duurzame keuken staat keukenapparatuur dat zuinig in gebruik is. Heb je dit niet? Overweeg om je huidige, energieslurpende apparaten te vervangen door nieuwe, zuinigere exemplaren. Maar hoe zuiniger het apparaat, hoe hoger de aanschafprijs. Komt het financieel niet uit om een nieuwe vaatwasser, vriezer of koelkast te kopen? Dan kun je een duurzame koelkast, vriezer of vaatwasser huren. Als je huurt betaal je niet de hoge aanschafkosten en je hebt snel een duurzaam apparaat in huis.

Heb je die duurzame vaatwasser in huis? Mooi. Tijd voor de volgende tip. Want wat net zo belangrijk is als duurzame keukenapparaten is de manier waarop je ze gebruikt. Zet die duurzame vaatwasser alleen aan als ie vol is. Dit is duurzamer dan ‘m halfgevuld laten draaien. Was je snel iets af met de hand? Laat de kraan niet onnodig lopen. Pak je iets uit de koelkast of vriezer? Laat de deur niet langer dan 3 minuten openstaan. Dit klinkt allemaal heel logisch, maar ongemerkt laten nog veel mensen die koelkastdeur toch nét iets te lang openstaan.

Voedsel kopen & bewaren
Koop zoveel mogelijk voedsel lokaal en bij een specialist. Zoals de boer, bakker of groenteman. Zo steun je niet alleen de natuur, maar ook de ondernemers in jouw gemeente. Bovendien is vers voedsel zonder toevoegingen smaakvoller en gezonder. Je hebt er zelf dus ook iets aan. Kies als het even kan voor seizoensgroenten en fruit. Dit wordt allebei op het land gekweekt en niet in een verwarmde kas. Komen de groenten ook nog eens uit Nederland? Dat is helemaal mooi. Want in dat geval is het vervoer tot een minimum beperkt. En dat is weer duurzaam. Neem verder altijd je eigen groente- en fruitnetje mee naar de winkel, dan scheelt weer papieren of nog erger plastic zakjes. En beperk het eten van vlees en vis. Heb je hier toch enorm zin in? Haal het dan een goede slager of visboer.

Hoe bewaar je voedsel duurzaam? In ieder geval niet in plastic zakjes en bakjes. En al helemaal niet als het wegwerpzakjes en bakjes zijn. Bewaar voedsel in potten, blikken of boxen gemaakt van glas of RVS. Dit is duurzaam materiaal en houdt voedsel lang goed. Trouwens, je kunt hiervoor heel goed voedselverpakkingen gebruiken. Potje jam of pindakaas leeg? Maak het schoon, week het etiket eraf en gebruik het om losse thee, kruiden of ander voedsel in te bewaren. Zo hoef je geen bewaarblik te kopen en geef je bestaande spullen een tweede leven. Dát is ook duurzaam.

Minder weggooien & voedselverspilling
Heb je keukenrol, servetten, rietjes in de keuken? Maak het op, maar koop geen nieuwe. Kies liever voor herbruikbare alternatieven. Zoals stoffen schoonmaakdoekjes en servetten en RVS- of siliconen rietjes. Zo hoef je minder vaak nieuwe te kopen en gooi je minder weg.

Dit geldt trouwens ook voor voedsel. In Nederland gooien we gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar weg. Dat komt neer op zo’n € 120. Zonde. Hoe voorkom je dat voedsel onaangeraakt of deels in de afvalbak belandt? Een manier: Door voedselresten voor iets anders te gebruiken. Zo zijn de resten van ui, lente-uit, prei, gember en zoete aardappel perfect om opnieuw te laten groeien. Ook kun je van de schillen van verschillende soorten groenten een lekker bouillon maken. Fruit over? Droog het en maak er potpourri van. Een andere manier is door voedsel in te vriezen. Dankzij de vrieskou blijven vitamines en smaak lekker lang behouden. Heb je nog kleine stukjes liggen van verschillende soorten groenten? Snijd en mix het in de keukenmachine en maak hier soep of saus van. Vries het daarna in deels of helemaal. Heb je geen keukenmachine en vind je het te duur om te kopen? Dan kun je een grote of kleine keukenmachine huren. Zo kun je het apparaat uitproberen zonder dat je meteen de hoge kosten betaalt.